Szegregáció és gettósodás Budapesten?

A magyarországi roma lakosság problematikája, a cigány családok eloszlását tekintve elsősorban nem a fővárost, hanem az ország északkeleti, valamint a Dunántúlon az északi határ mentén fekvő területeket érinti. Ennek ellenére a kisebbségi lakosság az 1980-as évektől kezdve egyre komolyabb kérdésként jelentkezett a fővárosban is.

Ekkoriban a vezetés úgy próbálta megoldani a cigány lakosság felzárkóztatását, hogy a roma családokat kulturáltabb lakókörnyezetbe telepítette, abban a reményben, hogy így életmódjuk közeledik majd a magyar családokéhoz. A terv azonban meghiúsult, hiszen a helybeli lakosok, valamint a betelepülők közötti civilizációs szakadék túlságosan nagy volt a megfelelő hatás eléréséhez.

Miután a roma kisebbség volt a társadalom legképzetlenebb munkavállalói rétege, az 1980-as évek végén bekövetkezett gazdasági hanyatlás áldozataivá váltak, miközben azonban értékrendszerük fokozatos változásnak indult. Ennek köszönhetően fogyasztói igényeik lépésről lépésre leképezték a társadalom igényeit és értékeit, azonban tették ezt meglehetősen szegényes formában.

A főváros belső területein élő kisebbségiek lélekszáma az 1980-as évek óta gyakorlatilag háromszorosára nőtt, miközben a romák által lakott területek fokozatosan leromlottak. Megkezdődött a főváros egyes területeinek gettósodása, aminek gyakorlatilag a nyomában járt a természetes szegregáció is: a roma családok növekedésével egyes területekről mára teljes mértékben kikoptak a nem kisebbségi származású családok. Ennek oka a történelmi alapokon nyugvó előítéletek, valamint a napjainkban is nagymértékben érzékelhető civilizációs és kulturális szakadék.

A bejegyzés kategóriája: Napjaink
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>