Mi jelent a kisebbségi önkormányzat feladatalapú támogatása?

Hazánkban az elmúlt évek során számos jogszabály változott meg gyökeresen, köztük a kisebbségi önkormányzatok működését szabályozó önkormányzati törvény is, mely 2013 januárja óta fokozatosan lép hatályba. Ennek értelmében minden kisebbségi önkormányzatnak az a feladata, hogy az adott településen vagy annak területén teljes körűen ellássák a kisebbségi közügyeket.

A feladatalapú támogatási forma nem csak különbözik, de teljes mértékben független is az általános működési támogatásról. Előbbi esetében ugyanis a kisebbségi közügyek ellátását célzó projektek célzott támogatását jelenti, míg utóbbi lényege a jogszabályban meghatározott feltételek szerinti kisebbségi önkormányzatok kialakításának és fenntartásának finanszírozása.

A feladatalapú támogatás igénylése esetén a jogszabályban kijelölt szerv dönt az igénylő jogosultságáról, valamint a támogatás összegéről. A Wekerle Sándor Alapkezelő ezt követően gondoskodik arról, hogy az adott naptári év augusztus 15-ig megtörténjen a támogatás egyösszegű utalása.  Ennek érdekében az Alapkezelő megküldi a Magyar Államkincstár részére a támogatásban részesülő önkormányzatok listáját, így a Kincstár tizenöt napon belül intézkedik az utalásról.

A fentiek fényében a kisebbségi önkormányzatok feladatalapú támogatása nem más, mint az adott településen, illetve területen esedékes kisebbségi önkormányzati feladatok konkrét, a feladat végrehajtásához szükséges pontos összeggel történő, célzott támogatása. Az így kiutalt támogatás teljes összege kizárólag az előre meghatározott célra használható fel, annak semmilyen jellegű átcsoportosítása nem lehetséges.

A bejegyzés kategóriája: Munka, Napjaink
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>