Európai Unió

Az Európai Unió romapolitikája

Az Európai Unióban mintegy tíz-tizenkét millió roma él: Romániában 1-2,5 millióan, Spanyolországban 1,5 millióan, Franciaországban 1,2-1,3 millióan, Magyarországon 0,5-1 millióan, Bulgáriában 850 ezren, Szlovákiában 550 ezren, Görögországban 300 ezren. Jelentős számban képviseltetik magukat Csehországban (150-300 ezer roma), Olaszországban (130-160 ezer), Németországban (110 ezer) és az Egyesült Királyságban (90 ezer) is; ők alkotják a kontinens legnagyobb etnikai kisebbségét. A roma lakosság között nagy számban találunk olyanokat, akik nagy szegénységben élnek, társadalmi kirekesztéstől sújtva. Az Európai Unió álláspontja szerint e probléma kezelésére a korábbinál nagyobb figyelmet kell fordítani. A tagállami romaintegrációs stratégiák európai keretrendszere szolgál alapként a tagállamok saját, a probléma kezelése céljából meghozott intézkedéseihez. A cél az, hogy a romák társadalmi kirekesztettségének felszámolása az összes szakpolitika programjában megjelenjen. A társadalmi integráció magába foglalja a szegénység elleni küzdelmet (különös tekintettel a gyermekszegénységre), a munkanélküliség arányának csökkentését vagy az előítéletek felszámolását. Bár az 1990-es évektől kezdve több európai intézmény hozott hasonló intézkedéseket, számottevő változást nem értek el.

A statisztikák szerint jelenleg a romák születéskor várható élettartama tíz-tizenöt évvel elmarad a nem romákéhoz képest, a roma gyermekek sokkal nagyobb száma él szegénységben, és a munkanélküliség aránya is magasabb. Pedig, ha sikerülne elérni, hogy az utóbbi legalább az uniós átlagot ne haladja meg, a nemzeti GDP akár négy-hat százalékkal is növekedhetne. A foglalkoztatási és szociális miniszterek egy 2009-es ülésen meghatározták a romák társadalmi befogadásának tíz közös alapelvét, melyek eszközként szolgálhatnak a politikai döntéshozók és a különböző projektek irányításában részt vevő szakemberek számára egyaránt, illetve alapot szolgáltatnak a romák társadalmi integrációját célként kitűző intézkedések megvalósításához. A tíz alapelv között megtaláljuk a diszkriminációmentes szakpolitikát, az interkulturális megközelítést, a regionális és helyi önkormányzatok bevonását vagy a civil társadalom az intézkedések megvalósításában való részvételét is. Ezen kívül a spanyol–belga–magyar elnökség 2010-ben egy közös nyilatkozatban rögzítette a romák társadalmi kirekesztettsége elleni küzdelem céljával megvalósítandó intézkedéseire vonatkozó terveket.

Az Európa 2020 stratégia kiemelt kezdeményezéseként létrehozott Szegénység elleni európai platform pedig szintén a lehetséges megoldások kidolgozására irányul.

Kapcsolódó hivatkozás: Európai Unió

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>