Csak az önkormányzati választásokra éri meg nemzetiséginek lenni

A roma szervezetek azt kérik a romáktól, hogy az országgyűlési választások előtt ne regisztráltassák magukat, mint nemzetiség, csak akkor, ha az önkormányzati választások kerülnek sorra. Szerintük erre azért van szükség, mert az új szabályok szerint csak így tudnak élni azon jogukkal, hogy pártlistákra is szavazhassanak. A kezdeményezést többek közt Setét Jenő, az Ide tartozunk roma közösségi hálózat aktivistája indította el, szerinte ugyanis a nemzetiségi regisztrációnak csak az önkormányzati választások idején van értelme.

Magyarázata szerint az országgyűlési választások idején jobb, ha állampolgári jogukkal élnek, mely szerint pártokra adják le a voksukat, és nem éri meg egy kedvezményes mandátumért ezt elveszíteni. Mint mondta, mindez egyébként is sérti az alkotmány előírásait és nemzetközi egyezményeket.

A kezdeményezéshez eddig körülbelül harminc szervezet csatlakozott, valamint ismert emberek is, köztük Makai István, a Roma Polgári Tömörülés és a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke, Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Mozgalom alapítója és Horváth Ferenc, a Roma Rendőrök Országos Szövetségének elnöke.

A kezdeményezés amiatt van, hogy az új választási törvény szerint azok, akik 2014. évi  országgyűlési választáson úgy nyilatkoznak, hogy valamelyik nemzetiséghez tartoznak, el kell, hogy döntsék, hogy pártlistára vagy nemzetiségi listára szavaznak. Ha a nemzetiségi mellett döntenek, kedvezményes mandátumot kapnak, mint nemzetiségi képviselők, de pártokra nem adhatják le a voksukat.

A bejegyzés kategóriája: Napjaink
Kiemelt szavak: , , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>