Adóbevallás: Pünkösd miatt csúszik a májusi határidő

Az adóbevallás elkészítése során számos határidőre kell odafigyelni. A határidők jogvesztők, így ha nem fordítunk rájuk kellő figyelmet, könnyen előfordulhat, hogy elesünk egy számunkra egyszerűbb lehetőségtől, és emiatt kell egy bonyolultabb formát választani. Mégis a májusra kiírt időpontok számítanak leginkább, többek között azért, mert magánszemélyek számára akkor kell benyújtani az adóbevallást, aki ezt nem teszi meg, büntetésre számíthat.

2013-ban az adóbevallások leadására kiírt határidő Pünkösd miatt május 20. helyett 21-én lesz esedékes. Aki eddig a napig postán, ajánlott küldemény formájában nyújtja be bevallását a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV) kapott csomagban megtalálható válaszborítékot felhasználva, azt nem terheli postaköltség. Elektronikus úton és személyesen történő leadás esetén is ezt a határidőt kell alkalmazni.

Ugyanez a határidő vonatkozik a csökkentett adattartalmú bevallás megküldésére, az egyszerűsített bevallás megküldésére (javítással vagy anélkül), adónk 1+1 százalékáról való rendelkezésre és az adónyilatkozatok benyújtására, valamint munkáltatói adómegállapítás esetén eddig az időpontig kell azt a munkáltatónak elkészíteni és eljuttatni a munkavállaló részére.

Szintén május 21-ig kell késedelemről bejelentést tennünk, ha saját hibánkon kívül nem áll
rendelkezésünkre valamilyen dokumentum, ami szükséges lenne az adóbevallás elkészítéséhez, ezért a bevallást nem tudjuk időben leadni. Ezt nem szabad elmulasztani, ugyanis ha bejelentjük a késést, november 20-ig nem szabnak ki mulasztási bírságot.

A bejegyzés kategóriája: Napjaink
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>