A roma tehetséggondozás

Magyarországon a roma tehetséggondozásnak kiemelkedően fontos jelentősége van, hiszen a hazánkban élő legnagyobb lélekszámú kisebbségről van szó. A romák iskolai képzettsége meglehetősen alacsony, bár napjainkban a fiatalok fele ugyan megszerzi az általános iskolai bizonyítványt, azonban gimnáziumi érettségit már pusztán 1,2%-uk szerez.

A tehetséggondozás lényege, hogy a szegénységben vagy mélyszegénységben élő tehetséges fiatalok is esélyt kapjanak ismereteik bővítésére, látókörük szélesítésére és idővel Magyarország hírnevének öregbítésére. Mindezek mellett pedig nem elhanyagolható szempont az sem, hogy hazánk legnagyobb kisebbségi nemzetiségének szüksége van arra, hogy érdekeit, értékeit roma nemzetiségű értelmiségi réteg képviselje a politikai- és a közéletben egyaránt.

A roma fiatalokat tanulmányaikban visszavetheti a pénz hiánya, valamint a nem megfelelő szociokulturális háttér, ami akadályozza az iskolai sikerek elérését, átélését. Ennek megfelelően, ha roma tehetséggondozásról van szó, nem elegendő ösztöndíjprogramok szervezése, hiszen a tanulmányok anyagi támogatása könnyebbség ugyan, azonban ritkán elegendő a sikerhez. Tény ugyan, hogy az ösztöndíj lehetősége bátorítólag hathat a roma fiatalokra, azonban az anyagi támogatás nem elegendő a bennmaradáshoz, nem megfelelő a diplomához való eljutás segítésében.

Ebben segítenek az úgynevezett szakkollégiumok, melyek lényege egy értelmiségi roma réteg kitanítása, anyagi és szakmai támogatás az első lépésektől a diplomáig, miközben erősítik a hallgatók identitástudatát is. Napjainkban ilyen a Romaversitas Alapítvány budapesti Láthatatlan Kollégiuma, a pécsi Wlislocki Henrik Szakkollégium, valamint a gödöllői Roma szakkollégium.

A bejegyzés kategóriája: Napjaink, Oktatás
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>