A roma nyelv

A szűk értelemben vett cigány vagy romani nyelv a szanszkrit leszármazottja, az indoeurópai nyelvcsalád indoiráni ágába, azon belül pedig a középind nyelvek közé tartozik. Legközelebbi rokonai a bosa, egy örmény cigány népcsoport, illetve a domari, egy arab cigány népcsoport nyelve. A romani nyelv beszélői Európa egyik legnagyobb nyelvi kisebbségét alkotják. A kontinens roma lakosságának jelentős része, mintegy négy-hat millió ember használja anyanyelvként vagy közlekedőnyelvként az egyes roma csoportok közti kommunikáció során. A cigányság európai letelepedése óra eltelt évszázadok során a romani hasonult a Balkán-félszigeten beszélt egyes nyelvekhez, így mára a balkáni nyelvi unió tagja lett.

A romani nyelv történetének első szakaszában kialakult szókincset stabil szókészletnek nevezzük. E szókincs alakulására befolyással volt többek közt a romani elkülönülése a többi újind nyelvtől, a cigányság vándorlása, illetve európai letelepedése. A stabil szókészlet rokonságot mutat a szanszkrit utáni prákrit nyelvből kialakult újind nyelvek szókincsével. Ebből az időszakból származik például az ember jelentésű manuš kifejezés. Az Indiából való kivándorlás után, az V-VII. században perzsa hatás érte a nyelvet, perzsa eredetű például a boldogság jelentésű baxt szó. A VI-IX. században örmény jövevényszavakkal gazdagodott a nyelv, például a dinnye jelentésű dudummal vagy az autó jelentésű verdával. A X. században, a romák a Bizánci birodalom területén való megjelenése idején görög hatások érték a romanit. Ekkor épült be a nyelvbe a város jelentésű foro vagy a patkó jelentésű petalo szó. A népcsoport a Balkán területére való vándorlásakor a nyelv például a király jelentésű krajjal gazdagodott.

Mobil szókészletnek nevezzük az egyes romani nyelvi variációk szókészletének az alapszókincstől különböző elemeit. Ezek a romák európai vándorlása során, a különböző nyelvterületekkel való érintkezéskor kerültek a romaniba. A vonat szó például más-más alakokban él az egyes variációk szókészletében: a magyarban vonato, míg az angolban treno. A roma népcsoportok a XIV-XV. században rajzottak szét a Balkánról Európa többi részébe. A romaninak három jól elkülöníthető rétegét különböztetjük meg. Az elsőbe tartozik például a magyar-, a lengyel- vagy a csehországi cigányság nyelve; a másodikba a balkáni cigányságé; a harmadikba pedig a sokáig román nyelvterületén élő romaság nyelve, a különböző oláhcigány variánsok. Az egyes rétegekbe tartozó nyelvek beszélői kölcsönösen megértik egymást.

A modernizáció és a globalizáció eredményeképp a roma nyelvnek kialakult egy újabb rétege is. Ebben már a romani szókincsbe beépült nemzetközi kifejezések is megtalálhatók, amelyek elsősorban technikai vívmányokhoz kötődnek. Napjainkban egyre határozottabb igény mutatkozik a romani nyelv szabványosítására.

A bejegyzés kategóriája: Kultúra
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>