A roma fiatalok továbbtanulása

Hazánkban a roma férfinépesség foglalkoztatási rátája az országos átlag mindössze fele, míg nők esetében alig éri el a harmadát, aminek oka, hogy a Magyarországon élő roma népesség iskoláztatása nem csak rossz minőségű, de alacsony szintű is.

1989 környékén megindult ugyan egy folyamat, aminek köszönhetően növekedésnek indult a 8 általánost elvégző roma fiatalok száma és egyre több fiatal tanult tovább szakmunkásképző intézményekben, azonban számuk még napjainkban is elhanyagolható az érettségit adó középiskolákban, ennek folyományaképpen pedig az egyetemen is.

Igaz ugyan, hogy az 1990-es évek felmérései szerint egyre több roma fiatal felvételizett sikerrel érettségit adó középiskolákba, azonban az érettségit valóban megszerzők száma ennek ellenére igen alacsony, ugyanis a roma származású diákok többsége az első két esztendőben lemorzsolódik. A tendencia napjainkban sem változott jelentős mértékben. Ma a 14–19 esztendős roma fiatalok körében közel 50%-os ugyan az általános iskolai végbizonyítvánnyal rendelkezők száma, azonban a szakmunkás bizonyítványt már csupán 20,8%-uk, míg gimnáziumi végzettséget alig 1,2%-uk szerez, a diplomáig pedig mindössze 0,3%-uk jut el.

A fenti számok fényében elmondható, hogy a magyarság történelmi részét képező legnagyobb kisebbség, a roma társadalom jelentős része gyakorlatilag teljes mértékben képzetlen. A roma szülők marginalizálódott helyzete gyakorlatilag determinálja gyermekeik sorsát: a szegénységben vagy mélyszegénységben élő roma családok nem képesek biztosítani gyermekeik számára a megfelelő hátteret és stabilitást a tanuláshoz, a kudarcok elkerüléséhez.

A bejegyzés kategóriája: Oktatás
Kiemelt szavak: , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>