A népszámlálástól függ, hol lesz nemzetiségi választás

2014 őszén várható a következő nemzetiségi önkormányzati választás, melynek során kizárólag azokon a településeken kerül sor a roma kisebbségi választások kiírására, ahol a 2011-ben tartott népszámlálás alkalmával legalább 30 fő vallotta magát cigány nemzetiségűnek.

Az új jogi szabályozás némiképp aggályos, hiszen a választást szabályozó törvény a népszámlálást követően született, így a magyarországi cigány nemzetiségűek nem tudhatták, milyen vonzata lesz a népszámlálás eredményeinek, ráadásul korrekcióra csupán 2021-ben lesz majd lehetőség.

Ezt az álláspontot képviselte az új nemzetiségi törvény megszületésekor Szabó Máté ombudsman is, aki ezzel az Alkotmánybírósághoz is fordult azzal az indokolással, hogy a kisebbségi önkormányzatok létrehozásának népszámlálási adatoktól való függővé tétele a magyarországi roma kisebbség önrendelkezési jogát aránytalanul és szükségtelenül korlátozza. Hozzátette azt is, hogy a nemzetiségi hovatartozás megvallásának kérdése a népszámláláskor is számos, többek között társadalmi és politikai tényezőktől is függ.

A biztos indítványát az Alkotmánybíróság elutasította ugyan, ám ahhoz két alkotmánybírósági tag, Bragyova András és Stumpf István is különvéleményt csatoltak, melyben az ombudsmannal azonos álláspontra helyezkedtek. Ebben kitérnek többek között arra, hogy egyetlen alapjog gyakorlása sem köthető előre nem látható feltételhez, de kiemelik azt is, hogy a népszámlálás során gyűjtött adatok kizárólag statisztikai célt szolgálnak, illetve hogy a nemzetiségi hovatartozás szenzitív adat. Végezetül kiemelik, hogy a 2011-es népszámláláskor számos cigány közösség tudtán kívül zárta ki magát a nemzetiségi választásból, ráadásul mivel népszámlálás csupán tízévenként van, több választási ciklusra is.

A törvény változatlan maradt, azonban az Ide Tartozunk! Roma Közösségi Hálózat a népszámlálás adataival elégedett. A Hálózat 2011-es kampányában bíztatta a roma kisebbséget, hogy a népszámlálás során vállalja nemzetiségi hovatartozását. Közleményükben kiemelték, hogy a két évvel ezelőtti népszámlálás során általánosságban többen vallották magukat valamely kisebbségi nemzetiséghez tartozónak, a cigány lakosok száma pedig a tíz évvel korábbi adatokhoz képest 120 000 fővel, azaz 60%-al növekedett.

Igaz ugyan, hogy a kutatók által becsült 600–800 ezer fős lélekszámhoz képest a 2011-es népszámlálás adatai szerint mindössze 315 000-nél alig több cigány nemzetiségű él Magyarországon, a Hálózat szerint nehezítette a helyzetet, hogy az országos 40 000 kérdezőbiztos közül mindössze 800 volt roma származású.

A bejegyzés kategóriája: Napjaink
Kiemelt szavak: , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>