2014. évi választás fontossága a cigányság életében

Az új törvényi szabályozásoknak köszönhetően részben megváltozik a 2014-. évi  önkormányzati és az országgyűlési választások menete egyaránt. A 2014-es választásokat követően az önkormányzati képviselő-testületek mandátuma ötéves ciklusra szól majd, míg az országgyűlési választások megmaradnak a korábbi, négyéves ciklusban.

A magyarországi cigányság életében is számos változást hoz majd az új választási rend. Az úgynevezett etnobiznisz visszaszorítása érdekében átalakul a kisebbségi önkormányzatok választási rendszere: csak azon a településen lesz lehetőség kisebbségi önkormányzatok állítására, ahol a 2011-es népszámlálás adatai alapján legalább 30 roma nemzetiségű él. Bár a jogszabály némiképp aggályos, az alkotmánybírósági vizsgálat során nem bizonyult alkotmányellenesnek, így alkalmas arra, hogy a jövőben biztosítsa a roma többségű kisebbségi önkormányzatok alapítását, így közvetetten alkalmas a nagyobb cigány lélekszámú településeken a kisebbségi érdekek képviseletére.

Ennél azonban jelentősen fontosabb változás történt az országgyűlési választások kapcsán. Az új választási rendszer biztosítja 2014-ben a roma kisebbség számára a képviseletet az Országgyűlésben. A szabályozás értelmében országos listát állíthat bármely nemzetiség, melyhez a választási névjegyzékben szereplő nemzetiségi választópolgárok egy százalékának ajánlása szükséges csupán. Erről a listáról egy képviselő kaphat kedvezményes kvóta szerint mandátumot, így a jogszabály megkönnyíti a roma képviselők parlamentbe jutását. Azonban ha a kedvezményes kvóta szavazatszámát sem sikerül elérni, a cigány közösség jogosult az Országgyűlésbe szószólót delegálni, így adott a lehetőség a cigány kisebbségi érdekek képviseletére, parlamenti szinten.

A bejegyzés kategóriája: Napjaink
Kiemelt szavak: , , , , .
Közvetlen link.

MINDEN VÉLEMÉNY SZÁMÍT!

Email cím (nem tesszük közzé) A kötelezően kitöltendő mezőket * karakterrel jelöljük

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>